Makan 5 Warna Buah Dan Sayur Sehari

Tidak dinafikan sayur-sayuran dan buah-buahan merupakan sumber makanan yang baik untuk kesihatan dan tubuh badan. Pelbagai buah dan sayur dalam menu harian dapat membantu memenuhi keperluan vitamin dan mineral dalam tubuh badan. Pengambilan pelbagai warna sayur-sayuran adalah sumber antioksidan terbaik dan memberikan makna tertentu. Antaranya:

Merah

Terdapat pada tomato, raspberi, strawberi dan ceri yang mengandungi lycopene bagi menyokong kesihatan perut dan paru-paru, mengurangkan kesan sinaran ultraungu (UV) dan  antioksidan yang baik memberi kesan kepada keadaan DNA.

Kredit foto: www.organicfacts.net

Hijau

Ternyata semua buah-buahan dan sayur-sayuran hijau mengandungi lutein yang membantu untuk mengekalkan penglihatan dan isoflavon, menormalkan fungsi jantung, menguatkan tulang dan sel.


Kuning dan oren

Buah oren, tembikai, pisang dan raspberi kuning yang bukan saja lazat tetapi juga membantu mengekalkan sistem imun. Jika anda ingin mempunyai kulit yang halus dan penglihatan yang baik, makan banyak buah-buahan berwarna kuning. Manakala fitonutrien yang terkandung didalamnya melembapkan kulit dan mempunyai kesan positif ke atas saraf optik.

Putih

Bawang putih mempunyai allytsyna lot dan fitonutrien yang aktif menyokong fungsi jantung dan mengawal tahap kolesterol darah.

Kredit foto: www.bhf.org.uk

Buah-buahan dan sayur-sayuran ungu

Strawberi, anggur dan blackberi kaya dengan antioksidan yang banyak memainkan peranan penting dalam melindungi tubuh daripada radikal bebas.

sumber: https://www.hmetro.com.my

 

 
>>> Facebook Group <<<
Media Digital
sajilibur.com
Sertai Kumpulan
Kongsikan apa sahaja!